Nørgård Mikkelsen
2 minute read

Nørgård Mikkelsen kloner medarbejdere i AI-eksperiment

Overalt i verden diskuterer vi AI. Har diverse techblogs ret, når de truer med, at vidensarbejdere bliver overflødige i en snart forestående transformation? I en ny, AI-lavet podcast har Nørgård Mikkelsen totalt afgivet kontrollen. Og krummet en del tæer undervejs.

 

Hvor meget kreativ kontrol kan man give en AI? Det spørgsmål har mange stillet sig selv. Uden at påstå at have fundet det endegyldige svar, har vi i Nørgård Mikkelsen lavet et eksperiment, der i al fald har givet anledning til refleksion.

Og måske en smule ro i maven for de næste par år. 

I podcasten DET HAR JEG ALDRIG SAGT diskuterer tre af bureauets medarbejdere netop AI. Og en del andet. Men hvad endnu en bureaupodcast mangler i nyhedsværdi, har den måske i, at den er lavet af AI.

Manuskriptet er skrevet af ChatGPT, og de tre medarbejdere har fået klonet deres stemmer til indtalingen. Det krævede en rum mængde træningsdata, som Jeppe Hamming, Mathias Bang og Morten Boysen måtte klare på gammeldags manér ved at læse 200 siders tekst op. 

 

Masser af content. Minimalt indhold

Så hvordan gik det? Resultatet ryger nok ikke direkte til tops på Apple Podcasts. I det hele taget er første afsnit, med de medvirkendes egne ord, temmelig pinlig. Chat GPT har gjort sig umage med at skrive humoristisk ping-pong mellem værterne, men ElevenLabs, der er brugt til stemmekloning, mangler grundlæggende timing for at kunne levere en god punchline.

Derfor har værterne også valgt at pakke det første afsnit ind i lidt god, gammeldags menneskelig forklaring og refleksion. Men bibeholdt AI-afsnittet som casestudie.

”Det stod hurtigt klart, at det krævede en del håndarbejde for os for at få det til at virke. Det er et interessant eksperiment at lave, men vores første forsøg var alt andet end overbevisende. Vi er stadig et sted, hvor det ville være hurtigere og nemmere at indtale det selv”, siger Jeppe Hamming, digital direktør og partner i Nørgård Mikkelsen.

Til sammenligning har holdet netop afsluttet et manuelt andet afsnit, der tog to dage fra idé til upload. AI-idéen startede som et juleferieprojekt for AI-specialist, Morten Boysen, der endte med en produktionstid på lidt over 6 måneder. Hvor meget tid dog er gået med træning af stemmer.

Dog, understreger de tre medvirkende, er der ingen grund til at afvise AI og de muligheder det giver. Også for kreativt arbejde. For selvom indtalingen krævede arbejde, giver AI mulighed for næsten øjeblikkelig oversættelse til alt fra Mandarin til Spansk. Med de medvirkendes egne stemmer.

Og kigger vi på rejsen i billede-AI fra de første DALL-E til Midjourneys seneste versioner, er det tydeligt, hvor meget der kan ske på kort tid.

”Vi bruger allerede AI på tværs af vores afdelinger. Og vi kan se værdien især på hvor hurtigt, vi har kunnet udvikle applikationer og andre digitale løsninger. Som vi ser det, bliver det kun større herfra”, siger Mathias Bang, UX.

Nok derfor har Nørgård Mikkelsen slået tre stillinger op, der alle fokuserer på AI. Morten Boysen supplerer grinende:

”Men der går lige et stykke tid, inden vi udvikler en ren AI-podcast løsning til en kunde.”

 

Hør de første afsnit af: DET HAR JEG ALDRIG SAGT på Apple Podcast, Spotify og Amazon Music.
Og for de nysgerrige: nej, dette er ikke skrevet af en AI.